Hibridi i elektrika postaju sve popularniji među vozačima. Kod nas se na trasi mogu naći mnogo češće nego prije nekoliko godina. Elektrifikacija automobila je globalni fenomen, sve više proizvođača u svoju ponudu uvodi hibridna ili potpuno električna vozila. Da li ste takođe zainteresovani za kupovinu električnog ili hibridnog automobila? Provjerite kako odabrati dobro, polovno, ekološko vozilo. 

BEV, HEV i PHEV - to morate znati 

BEV su električni automobili, tačnije akumulatorsko električno vozilo. Nemaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem ispod haube i pokreću ih motor ili elektromotori. 

HEV su hibridni električni automobili i stoga hibridna električna vozila. Ova vozila imaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ali su dodatno opremljena sa jednim ili dva elektromotora. Baterija je mala, ali omogućava prelazak kraćih udaljenosti na struju. Važno je da se takva baterija ne može puniti izvana, kompjuter odlučuje o podjeli posla između jedinica za izgaranje i električnih jedinica. 

PHEV su i električni hibridni automobili, tačnije Plug-in Hybrid Electric Vehicle, što znači mogućnost punjenja vozila strujom iz utičnice i prisilne vožnje u čisto električnom načinu rada. Imaju mnogo veću bateriju od prosječnih hibrida, a osim toga mogu preći nekoliko desetina kilometara u režimu nulte emisije. 

mHEV , tj. Blago hibridno električno vozilo - meki hibrid. To je automobil sa unutrašnjim sagorevanjem koji ima sićušnu potporu električnog motora, koji je obično integrisan sa alternatorom ili starterom. Ne može se koristiti za vožnju na struju, ali podržava rad motora sa unutrašnjim sagorevanjem tokom ubrzanja ili u praznom hodu. 

Fuell Cell - je električni automobil koji pokreće vodonične ćelije. U ovom vozilu električnu energiju proizvode gorivne ćelije, a sama energija se proizvodi redovno. U Poljskoj to još nije veoma popularno prevozno sredstvo, uglavnom zbog nedostatka infrastrukture za dopunu vodonikom. 

Koji je bolji hibrid ili električar? 

Sve zavisi od vaših potreba. Kod električnih automobila kultura rada je na veoma visokom nivou, uglavnom zbog motora koji ne emituju vibracije, a rade i tiho. Kod hibrida to nije tako lako - nakon uključivanja baterije koja omogućava vožnju na struju, dobijaju jednako visoku radnu kulturu kao i električni automobili, ali nakon što se baterija isprazni, ulaze u režim rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Drugačija je situacija i sa paralelnim hibridima, čiji električni i motori sa unutrašnjim sagorevanjem rade zajedno. 

Ubrzanje je takođe važno - u elektrici motor ima maksimalni obrtni moment od samog starta, tako da ne morate da ga navijate na veliku brzinu. To znači da električari imaju bolje ubrzanje od automobila sa unutrašnjim sagorevanjem. 

U prilog električnih automobila govori i jednostavnost njihove konstrukcije – motori koji ih pokreću sastoje se od samo jednog pokretnog dijela – rotora. A ovaj radi u veoma sterilnim uslovima, u poređenju sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Osim toga, motor s unutrašnjim sagorijevanjem, čija je struktura mnogo složenija, zahtijeva korištenje dodatnih instalacija, kao što su sistem za hlađenje, gorivo ili izduvni sistem. A ako svemu tome dodate i elektromotor i potrebu usklađivanja njegovog rada sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, znate da je pogonski sistem kod hibrida mnogo komplikovaniji nego kod električara. 

Uz sve ovo, vrijedi pogledati i cijenu. Velike prednosti električnih automobila uključuju niske operativne troškove. Prelazak 100 km sa električarom koji je naplaćen u kućnoj mreži košta do 10 PLN, pri čemu će za automobil sa unutrašnjim sagorevanjem (ovisno o potrošnji goriva, pretpostavimo 5 l/100 km) to biti oko 37 PLN. 

Hibridi imaju svoje nedostatke - šta su oni? 

Hibridni automobili i dalje koštaju mnogo i imaju nisku energetsku efikasnost u poređenju sa električnim automobilima. Efikasnost ostaje na nivou od 60%, što je bolji rezultat nego kod automobila sa unutrašnjim sagorevanjem, ali i dalje niži nego kod električnih automobila. Osim toga, glavni problem hibridnih automobila je nedostatak infrastrukture. 

Hibridni automobili često imaju i mali prtljažni prostor, što značajno ograničava mogućnost transporta stvari. Ovo je efekat ugradnje baterije koji smanjuje korisni prostor automobila. Osim toga, sam automobil teži mnogo više, zbog baterija, a one mogu biti prilično hirovite. Često se mnogi vozači žale na nisku izdržljivost baterija, kao i na dodatne troškove povezane s popravkom dvije jedinice motora. 

Isplati li se kupiti polovni hibridni automobil? 

Polovan hibridni automobil biće isplativa kupovina za ljude koji se dosta voze gradom. Oni su mnogo ekonomičniji u urbanim sredinama od automobila sa unutrašnjim sagorevanjem. Osim toga, njihovi jednostavni benzinski motori sa prirodnim usisavanjem mogu se nositi sa svim izazovima urbane infrastrukture po niskoj cijeni. Korišteni hibrid nije pogodan za ljude koji ga žele voziti po cesti - troši mnogo goriva, a elektromotor će mu biti beskorisan. 

Tržištem hibridnih automobila dominiraju japanske kompanije - najlakše je pronaći Toyota, Lexus i Honda. Najave naknadnog tržišta uključuju Prius, Aurisu, Lexus, Honda Civic, Insight i CR-Z. 

I to je najsigurniji izbor kada je u pitanju kupovina polovnih hibridnih automobila. Ovi proizvođači imaju najviše iskustva i najkvalificiranije usluge u servisiranju hibridnih vozila. 

Automobili su takođe prilično jeftini za održavanje i popravku. Baterije se mogu kupiti po razumnoj cijeni. Izuzetak je Lexus, za koji će nova baterija koštati oko nekoliko hiljada zlota. 

Kada odlučujete koji hibrid da koristite, ne zaboravite da ga redovno koristite. U suprotnom se baterija može potpuno isprazniti i nećete je moći ponovo napuniti. Kod hibrida je dovoljno da se isprazne do nivoa od 20-30% da bi baterije otkucale. 

Isplati li se kupiti polovni električni automobil? 

U 2020., preko 60% novoregistrovanih automobila u Poljskoj bila su rabljena vozila. U slučaju električara, radilo se o otprilike četvrtini kupljenih automobila. U drugim evropskim zemljama novi električni automobili koštaju slično kao i rabljeni, pa se uz ovako povoljne uslove malo Evropljana odlučuje na kupovinu polovnih električara. A to znači da će ići u Poljsku. 

Proces kupovine rabljenog električnog vozila se ne razlikuje od kupovine klasičnog automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem. O tome kako pristupiti možete pročitati ovdje 

Sa naše strane možemo dodati da, suprotno naizgled, život ćelija u elektrici ne opada tako brzo da bi se odustalo od kupovine vozila na sekundarnom tržištu. Optimalni kapacitet baterije, odnosno 70%, treba održavati u perspektivi od 800-1000 punjenja, što je jednako kilometraži do 200.000 kilometara. 

Osim toga, proizvođači električnih automobila imaju garanciju do 8 godina ili do 160.000 pređenih kilometara, a nude i njihovu zamjenu uz zadržavanje kapaciteta baterije ispod 70% tokom garantnog roka. 

A budući da se električni automobili voze uglavnom lokalno, potrebno je mnogo vremena da se postigne ova kilometraža. 

Električni automobil je uspješna investicija zbog niskih troškova održavanja. U ovom vozilu nećete morati da menjate razvod, kvačilo ili kočione sisteme, ili one koji jednostavno nisu u njemu, za razliku od automobila sa unutrašnjim sagorevanjem (gorivo, hlađenje, izduvni sistemi). Osim toga, kao korisnici električara, možete računati na besplatne parking zone, autobuske trake i brže rute u špicu u gradu. 

Električni automobil je savršen za nekoga ko traži prevozno sredstvo za posao, kupovinu ili djecu u školu. Idealno je ako dodatno živite u kući i može se puniti noću kada je energija jeftinija.